esmaspäev, jaanuar 15, 2007

street parkour - tänava parkuur

joostes hooga
kaarsilla kaart pidi alla,
ma tõukega
lennutan end üle ristmiku.

täna ongi mu võimete tipphetk!

foor ehmatab punaseks,
taksojuhil töllakil suu,
rulavend komistab rulalt eks,
nii võimas mu 'street' on, 'parkour'!!!

JA TÄNA!
vallutan ma jaanikiriku torni!


/ Inimesed ei teagi, et see MTV reklaamiklippides kohati tögatav, kuid seejuures hämmastavat füüsilist ettevalmistust nõudev ning tänava parkuuriks (street parkour) kutsutav ala on tegeliklut leidmas samasugust toetajaskonda nagu iga teine ekstreemspordi sugemetaga subkultuur või siis vastupidi subkultuurisugemetega ekstreemspordiliik. Vahet pole, parkuuri harrastamiseks ei lähe sul vaja hobust, rula või ratast, vaid ainult su enda keha (ja ehk hea pidavusega jalatseid). Parkuuri, kui spordiala juured peituvad ilmselt võimlemises, riistvõimlemises ning ronimises. Parkuuri kui subkultuuri juured... ilmselt peituvad kriminaalsuses ja slummides, ühesõnaga keskkonnas, kus pole raha, et endale rula, rulluiske või bmx ratast lubada. Samas aga jalad, julgus ja keha peavad võtma täpselt nii palju, et varguselt kiiresti pageda. Näiteks.

Muide, julgust on parkuuris vähemalt sama palju, kui mitte rohkem vaja, kui mistahes teises ekstreemspordis (all viidatud venelaste video on väga heaks näiteks). Nii et, kui mõni rulamees ütleb: "Mees, osta endale rula ja õpi sõitma," võib parkuurivend talle lihtsalt öelda: "Ära mölise. Sa mine varasta endale kusagilt munad ja viska saltot kontrollimatus keskkonnas 20 meetrit maapinnast. Siis vaatame edasi."

Parkuuri on ka tegijad ülesse leidnud. Seda kasutavad nii Madonna oma (vist Tokyos filmitud) Jump nimelises videos kui viimane Bondi film (Bondi osas on ZDF teinud ühe armsa reportaaži, saksa keeles küll).

Aga üldiselt võib öelda, et ala universaalsuse tõttu on parkuuriks võimelised nii mustad, valged venelased (ka siin) kui isegi mõni Pärnu naga. /


toda maja pidi ülesse
valguse järele torman
parema jalaga tabades
korstnapakku
edasi lendan
järgmine hari
ja veel üks
alt vihiseb raeplats mööda
tõuge
ja super-spiraal
vaid veidi ma maandungi mööda

üks-kaks
ja kolmas on trefnerist
tõuge
nii üüratult pikk on
karniisil
ma maandun su suudlusis
su tellis
mu savine gargoile'

/ mitte et see viimane riim nüüd asi oleks või midagi... /

Kommentaare ei ole: