neljapäev, august 23, 2007

blogu ideest täpsemalt

ilmselt on hea, kui ma lisaks algatuse kirjeldusele, veidi detailsema kirjelduse sellest eksperimentaalsest ideest siia lisan, või mis?

Luulekogu tekkimise protsess on lihtne - mingi minu valiku eelmise aasta tekstidest loevad mu sõbrad / blogilugejad läbi ja teevad sellest oma valiku. Mina kasutan blogimootori sildisüsteemi nende tekstide märgistamiseks.

Luulekogu publitseerimine on lihtne - sildi lisamisel tekib digitaalsete tekstide massivile virtuaalne siltide kiht, mis neid tekste organiseerib, luues oma struktuuri ja alamstruktuurid. Sildid koondan ilmselt kas eraldi kandesse või mingisugusele eraldi blogu tiitellehele, nii et blogu lehitsemine oleks lihtsam. Sellist 'sisukorda' paber kui meedia üldse ei võimaldagi.

Luulekogu lugemine on lihtne - kuna sildid koondan linkidena mingisugusele lehele, siis on lugejal vastavalt siltidele võimalik vaadata kas korraga kõikide lugejate valikut või üksikute lugejate või lugejate gruppide valikut. Seejuures võib 'sildistamisel' gruppe ning lõikuvusi meelevaldselt lisada. Näiteks 'NAKi valik blogus' jne.

Luulekogu toimetamise motiiv toimetajale on - et nad saavad ise valida ja oma lemmikuid määrata, ning hiljem ka teiste valikuid enda omaga võrrelda ja kattuvusi avastada. Eriti kuna tegemist on: blogiga, mida nad loevad nii või naa ja/või hea tuttavaga, keda on tore aidata ja/või huvitav on näha mida arvab rahvas ja seejuures võrrelda seda enda valikuga ja/või nii edasi. Lisaks võib ka mingi kombu pakkuda - näiteks antud juhul minu paberkujul sügistalvel ilmuva kogumiku allkirjaga eksemplar.

Need, kes on huvitatud esimese blogu toimetamises kaasa lööma, lugege algatuse postitust.

PS. 'blogu' = 'blogi + luulekogu' - Vahur aitas nimegenereerimisel

Kommentaare ei ole: