teisipäev, jaanuar 06, 2009

Poliit- ja sotsiaalkriitiline näitus "Eksistentsialism" avatakse kolmapäeval kell 18:00 Y Galeriis


/ HuupI: Valgevene (õli, lõuend) /

Näitusel astuvad üles Tartu Ülikooli maaliosakonna magistrandid HuupI, Katrin Paomets ja Piret Kullerkupp Mikkelsen. Käsitletud teemad on nii poliitilislt kui ka sotsiaalselt väga teravad.

HuupI maaliseeria "Vabatahte surm" on paljuski inspireeritud augustikuistest sündmustest Gruusias. Seeria kujutab kriitilist lähenemist Venemaa välispoliitikale ning seda läbi erinevate maade lipusümboolika: Gruusia, Ukraina, Valgevene, Tšetšeenia ning Venemaa.

Katrini maaliseeria on inspireeritud Jokela koolitulistamistest. Oma maaliseeria ja installatsiooniga püüab Katrin Paomets panna vaatajat nii kuuli ette kui ka kuuli taha. Katrini eesmärk on panna vaataja mõtlema, mis tunne valdaks inimest, kes ootamatult satub vastamisi püssitoruga.

Piret maalib puhta armastuse- ja pereväärtuste kadumisest ühiskonnas. Tema silmis oleme muutunud skeptiliseks kõige suhtes, mis varem olid väärtused – abielu, armastus, truudus, usk, eetika, seadus... Vastukaaluks kõigele sellele soovib kunstnik tähelepanu alla võtta millegi positiivse – armastuse (die Liebe).

Näituse esmärgiks on pöörata inimeste tähelepanu käsitletud teemadele ning luua elavat disskussiooni. Avamisele ootame kõnelema ka vastavate teemade spetsialiste, nii et õhtu tõotab tulla huvitav.

Näitus jääb avatuks 24. jaanuarini 2009.

HuupI maaliseeriast täpsemalt:

Maaliseeria „Vaba tahte surm"

Läbi aegade on erinevad Venemaa valitsused olnud väga "sõbralikud" erinevate väikerahvaste ja oma naabrite suhtes. Veel praegugi kuulub Venemaa föderatsiooni 21 nn VABAriiki. Läbi ajaloo on paljud rahvad (kaasaarvatud eestlased) olnud õnnistatud selle riigi tagakiusamise ja repressioonidega.

Maaliseeria "Vaba tahte surm" on HuupI'l juba mõnda aega mõtteis olnud, kuid 2008. aasta augustis toimunud sõda Gruusias oli viimane piisk karikasse. Seerias on kujutatud Gruusia, Ukraina, Tšetšeenia, Valgevene suhteid Venemaaga ning inimest, kes on vene propaganda ohver. Neid suhteid on esitatud kasutades riikide lipu- ja vapisümboolikat.

Sellise porovotseeriva maaliseeria motiiv on HuupI jaoks lihtne - kui Meursault oma hukkamise päeval (Camus' romaanis Võõras) soovis pakkuda röökivale publikule läbi oma surma terava elamuse, mis paneks neid ehk mõtlema või mõistma, siis HuupI "Vaba tahte surm" soovib visualiseerida tendentse ja mõtteid, mis peaksid omakorda selle maaliseeria publiku mõtlema panema seeriaga seotud teemadel.

PS. Kunstnikul ei ole otseselt midagi vene rahvusest inimeste, vaid Venemaa valitsuse, selle propaganda, välis ja sisepoliitika vastu.

Kommentaare ei ole: