reede, jaanuar 05, 2007

sammalhabeme müüt

talv on tead, selline...
liganiiske ja hallikas,
mõnelt poolt roheline,
mõneti hallitav.

--

loodus on segi läinud,
põhjapõdrad kuumast koomas,
kui keegi idioot karjub:
"häid rohelisi jõule, loomad!"

just seepärast...

veristab jõulumees põdrad,
endal habemes rohetav sammal,
seda nuttes ta niisutab õrnalt
ning varsti ka pohli ta kannab...


Selgituseks:

Vanade muistendite järgi on sammalhabe väga kuumal talvel oma kuumakoomas põhjapõdrad tapnud jõuluvana. Jõuluvana ja tema põtradevahelist sidet on võrreldud luigepaari omaga, mis tähendab... et jõuluvana pole enam kunagi 'endine' peale sellist talve. Kuna ta uusi põtru ei võta, siis veedab ta enamuse oma ajast erakluses ja teiste loomade keskel (omandades sügavamad ravitseja võimed).

Kuna põtrade tapmisest ei kao jõuluvanal vere maitse kunagi suust, siis lohutavad ja annavad lootust talle vaid mõtted pohlamoosile (piparkookidele kah). Kuna ta ühtlasi kolib soemasse kliimasse, et mitte enam põhjapõtru näha; kuna ta kaotuse tõttu nutab suhteliselt palju (niisutades habet); ning kuna ta mõtleb pidevalt pohlamoosile - hakkavad tema habemes kasvama põdrasammal ja pohlad. Peale aastast masendust (minuarust rõvedalt) niiskes ja soemas kliimas saabki sellisest Jõuluvanast Sammalhabe...


On ka legende, et peale sellist mõrva üritab jõuluvana ennast sohu uputada, kuna aga tegemist on väga hästi füsioloogiliselt isereguleeruva ja regenereeruva isendiga, siis lõppeb see tema meelemärkusetus lamamises rabastel kallastel... keha hoiab jõuluvana kunstlikus koomas kuni ta psüühika traumast üle saab. Kuna see protsess tavaliselt alla aasta ja keskmiselt üle 50 ei kesta, siis jõuab jõuluvana kattuda taimestikuga, tüüpiliselt pohlavarte ja põdrasamblaga... Sellise aja jooksul tekivad aga loodusest ka siirikud jõuluvana nõrgema immuunsusega kehaosadesse nagu näiteks habe. Asjatundmatu silm ei tunne peale sellist transformatsiooni aga olevuses enam jõuluvana ära, vaid peab teda sammalhabemeks. Tegelikkuses on tegemist kahe täpselt ühe sama liigi esindajaga.

Jõuluvande kohta on levinud ka teisi müüte, ühe müüdi ekraniseeringust kirjutasin siin näiteks.

/ vaata siis... millega esimesed neli rida lõppesid... /

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Vt ka http://193.40.240.76/sfbooks/getrets.asp?raamat=2227

H.