esmaspäev, november 26, 2007

sahtlid on muutunud avalikuks

täheldasin, et tegelikult on riimiblogisid nagu seeni peale vihma. miks, tekib küsimus. ilmselt on sahtlid muutunud avalikuks, on mu vastus.

avalik sahtel

- arvuti on nii kui nii silme ees, mõte tekib ja klahvid klõbisevad otse faili või mis seal vahet on - weebi.

avalikult kirjutama julgustab ka ilmselt interneti suhteline anonüümsus.

- kui kunagi kribisime tualettruumi kabiiniseinale ropuma värsi, siis täna tipime selle delfi kommentaari või anonüüm-avalikku blogisse. kõik näevad ja keegi ei tuvasta käekirja (teatavate eranditega).

sellele aitab kaasa interneti ja tehnoloogiate kättesaadavus.

- võrk ja arvutid on käepärast. blogi on lihtsam avada-uuendada, kui leida sahtlitega kirjutuslaud, paber ja pastakas või siis otse küürutades sinna avatud sahtlipõhjale kribada. undo / redo / copy-paste... on kõigile tuttavad, kas mitte?

ilmselt mõjub positiivselt ka virtuaalkeskkondade, -koosluste (anonüüm-intiimne) sotsiaalne mõju.

- kusagil, mõne teise maski taga on samasugune inimene - samasuguste valude, sarnase tekstirütmi ja hingamisega, kuid seda turvaliselt eemal. community'd võimaldavad meil olla ühtlasi individuaalsed ja anonüümselt lähedased, või siis mitte, nagu soovime. nähes teisi, julgustab see meid samuti käituma... 'priit oli siin' on keegi kusagil kindlasti lugenud.

eestis on toimumas mingisugune kultuuripuhang, vaatamata tulevale majanduskriisile.

- juba vahur märkis ühes me vestluses, et midagi on lahti, filmid jõuavad kanni ja veneetsiasse, raamatuid ja luuledebüüte on märkimisväärne hulk. noored ja uued tulijad rabavad vana ja vanu nagu vahe vikat puitunud maltsa - olgu lokaalses või globaalses mastaabis ja misiganes alal. muusika, kirjandus, film.

ma vist muud ei tahtnudki öelda selle peale, kui vahur märkis, et iga ta tuttav on kirjanik.

/ tegelikult on ka palju muud märksa avalikumaks muutunud... olgu siis filosoofilised või 'hommikut-alustasin-tartrapudruga-aga-praegu-tsau' stiilis blogid või näiteks tähismaade ekstreemkollane personaalinfokanal, mis näitab varsti justile ja kroonikale uriinivärvi ajakirjanduse maastikul koha kätte. /

/ keegi sotsiaalteadlane võiks ilmselt oma doktoritöö kirjutada sellest kuidas mõjutab internet, tehnoloogia ja kõige olulisemalt sotsiaalne tehnoloogia (IM'id, info- ja suhtlusportaalid, blogid jne) tänapäeva ühiskonda /

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma olen üsna kindel, et neid doktoritöid on juba kümneid, kui mitte sadu:)

arstionu ütles ...

väga võimalik, aga kas ka prognoosidega. huvitav oleks teada, kuhu see asi välja jõuab või milleni viib.

Anonüümne ütles ...

Iseenda tagasihoidliku isiku näite varal julgen pakkuda, et viib küllastumispunktini, kust algab tagasitee normaalsuse poole:)
Aga samas võib-olla olen ma lihtsalt lõplikult kohanemiseks juba liiga vana.