neljapäev, detsember 04, 2008

Kui suur tõenäosus on surra Tallinn-Tartu maanteel?

viimase 4 sõiduga
tartust tallinna
ma nägin 4 laipa

mul tekib lihtne küsimus
kui suur on tõenäosus
sel teel kord surma saada

/ Ma käin kindlalt korra nädalas ja vahel tihedamini Tallinnas. Mul tekkis küsimus, kui suur on tõenäosus, et ma võin selle tee peal surma saada ning kas see tõenäosus on väiksem või suurem, kui näiteks Viking Loto võit?

Küsimus paigas, hakkasin ma kohe mõtlema kuidas seda lahendada ja kust andmeid leida. Fakt on, et teades vajalikke andmeid on võimalik see tõenäosus mingi rahuldava täpsusega välja arvutada.

Esiteks - aastas on ca 50 nädalat, vähemalt nii ütleb google.

Järgmiseks on vaja teada, kui tihe on Tallinn-Tartu maantee liiklus, palju toimub õnnetusi ning palju on hukkunuid.

Selleks kiikasin Maanteeameti kodulehe ning avastasin, et liiklussagedus on viimaste aastate jooksul pidevalt tõusnud ja hetkel tundub iga aasta vähematl 10% suurenevat. Muude andmete osas kasutasin eelmise aasta tulemusi.

Tallinn-Tartu maanteelõigul liigub ca 9967.28 autot ööpäevas (arvutasin selle dokumendi lisas 2 toodud tabeli järgi keskmise (Tallinna piir, Tartu piir kaasaarvatud ning arvates sisse ka Tartu ringtee lõigu, kuna seda läbin kah pea iga kord).

Tallinn-Tartu lõigul toimub ca 90 õnnetust aastas, ning hukkub ca. 15 inimest (elle info leiab siit).

Tõenäosus, et Tallinn-Tartu lõigul toimub liiklusõnnetus mingil kindlal päeval aastast on 90/365 = 1/4 (üks neljale ehk 0,25) ning et hukkub inimene 15/365 = 1/24 (komakohad ümmardasin mugavuse mõttes).

Tõenäosus, et aasta jooksul mingil kindlal päeval juhtub liiklusõnnetus mingi kindla autoga liikumas sellel maanteel on 90/(365*9967) = 1/40422 ning et hukkub inimene 15/(365*9967) = 1/242530.

Arvestades et neid esmaspäevi on ca 50, mil ma käin Tallinnas, on igal aastal tõenäosus, et ma satun liiklusõnnetusse 50*90/(365*9967.28) = 1/808 ning et ma surma saan 50*15/(365*9967.28) = 1/4851

Viking loto peavõidu tõenäosus loosimisel on 1/12271512. Ehk siis kui te järgmine kord ostate lotopiletit, siis mõelge, et aasta jooksul kord sõites Tartust Tallinna on teil võimalus surma saada umbes 50 korda suurem (1/242530), kui võtta Viking Loto jackpot... /

/ ... ning täna loositi välja järgmine Surmamaante peavõit - ja meil on tervelt 2 võitjat! ... päris jube lause, või mis? /

/ samuti tekib mul küsimus, et miks on üldse lubatav, et inimeste Tallinn-Tartu maanteel hukkumine on 50 korda suurema tõenäosusega kui see et ta võidab loteriiga, miks on lubatav, et see maantee pole juba 4 realine ja miks on lubatav, et lotoga inimesi nii rämedalt röövitakse. /

/ ma loodan, et mu arvutustes on kardinaalsed vead... /

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Huvitav võrdlus.
Samas kui soovi on, siis võib igaüks maanteel otsa leida. Vikinguga nii lihtne ei ole.

tank ütles ...

minuarust on sul viga sees. ma sain viking loto tõenäosuseks umbes 10E-10. see peaks olema 1/48*47*46*45*44*43, kas pole?
ehk siis suurusjärgus veel 100 korda väiksem, kui see mis sa said.

aga üldiselt pole väga vaja arvutada, meil on piisavalt suur populatsioon (statistiliselt representatiivne). seega, piisab lihtsalt sellest, kui võrrelda, kui tihti kuuleme mõnest surnust tallinn-tartu maanteel, ja kui tihti kuuleme viking loto peavõidust. kas mõni neist on üldse eestisse tulnud? kui keegi võidabki, siis ikka norrakas või rootslane enamsti (neil on rohkem mängijaid).

ma sõidan homme kl 8 hommikul tallinna ja õhtul tagasi. hoia siis pöialt. :)

arstionu ütles ...

hoia ennast

tra, aga sellest ma küll aru ei saa - inimesed kes mängivad lotot - pange see raha kuhugile mujale, tehke näiteks Tallinn-Tartu maantee fond. olgu või pisku, aga suhtumine on oluline. ning riik... mis kuradi värk on kodaniku väärtusega riigile?

palju toob üks maksumasja riigile sisse? ma mõtlen terve oma elu jooksul, palju ta genereerib riigile lisaväärtust? see on sisuliselt ühe kodaniku hind riigile.

kui 2008-2009 a. riigieelarve maht on ligikaudu 97.8 miljardit krooni ja arvestada seda, et meil on ca poolteist miljonit elanikku, teeb see per elanik vähemalt 65200 krooni (aastas). kui võtta et inimene elab ehk 70 aasta, on ühe eesti elaniku väärtus (võttes aluseks ainult riigieelarve) meie vabariigile 4564000 krooni. See tähendab, et igal aastal kaotab riik tänu Tallinn-Tartu maanteele 15 hukkunuga 68460000 krooni. See on pea 70 miljonit. 10 aastaga 700 miljonit, mis teede ehituse mõttes polegi vist kuigi suur summa... nii et jubeda pragmaatilisuse seisukohast, ei ole riigile kasulik seda maanteed ainult turvakaalutlustel ju neljarealiseks ehitada?

samas mul on kahtlus, et üks inimene on riigile väärt vähem kui 5 miljonit krooni... pigem võiks see summa märgatavalt suurem olla.

kui suur huvitav? vastus sellele küsimusele aitaks neid arvutusi täpsustada.

afanasjev ütles ...

võiks teha riigilaenuobligatsioonid - loositakse välja võidud. niisama ei pane keegi.

mul on iga nädal lotopilet. give the god a chance.

Kalle ütles ...

Mind hakkas nüüd huvitama, kui palju surmajuhtumeid samal trassil rongiga liikudes aastas ette tuleb?

eem...0?
rongiga sõites oleks tõenäosus viking lotoga võita ikka uskumatult suur või midagi sellist!