reede, november 28, 2008

fotograafia on JOBUDELE

Sattusin lugema ühte blogipostitust, mis on... hea, naljaks jne. Ning kuigi nii artikli kui siin järgneva 7 sammuga ei nõustu ma päris mitmes aspektis, toon olulisima osa tekstist eestikeelses tõlkes ära.

7 lihtsat sammu, kuidas olla fotograaf:

1) Vaata, et sul oleks SITAKS PALJU LOOMULIKKU VALGUST.

2) Vaata, et loomuliku valguse ALLIKAS oleks sinu taga.

3) Vaata et välk su kaamera peal oleks VÄLJA LÜLITATUD (OFF). Kui sul siiski on vaja VÄLKU, tähendab see seda, et sul pole piisavalt LOOMULIKKU VALGUST. (1. samm)

4) Vaata läbi okulaari (viewfinder): Vaata, et kõik su pildis oleks sümmeetriline. Kui mingi väike osa pole, nagu mingi lind või veidrik, kes kõnnib mööda tänavat, on see OK, sest see teeb foto "lahedaks." Mine vaata kõik Stanley Kubrick'u filmid läbi, kui sa sellest aru ei saa. (Uuri Alexi kunstripset, kui arhetüüpset stiililist sümmeetrialõhkujat.)

5) Tee pilte igapäevasestest asjadest idiootsete nurkade all, aga vaata, et asi oleks SÜMMEETRILINE ja et see ei LIIGUKS.

6) Vaata et SINA ei liigu, või et su rasvased näpud poleks objektiivi ees, kui nuppu vajutad. (Hindamatu nõuanne: vajuta nupp poole peale, oota klõpsavat heli / piiksatust või midagi sarnast ja siis vajuta nupp põhjani alla - see on VÄGA SUUR fotograafia saladus, mida profid ei taha, et sa teaksid.)

7) Tee HUNNIKUS pilte ühest ja samast asjast ja siis kasuta neist ainult häid(, kus see lind või veidrik ei pilgutanud silmi).

Valmis. Sa oled üks vinge f... fotograaf. Lihtne, eks - ja just seepärast, et fotograafia on JOBUDELE.

/ tegelikult pole valguse allika asukoht küll eriti oluline, kui sa oskad vastavalt kompenseerida, samuti on teisi asju, mis päris tõele ei vasta, aga tüübi humoorikas laksimine on seda väärt, eriti see nupuvajutamise trikk ;) /


/ siin on ühe teise kaamera välk vasakult, taustal loomulik valgus. /

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

möla

arstionu ütles ...

anonüümne munn - kommenteeri oma nimega.